TeenMedia la 12 ani: Teatrul ca panaceu în pandemie
Ei înșiși foarte tineri (și tot atât de talentați), actorii care predau artă vie la școala de teatru TeenMedia au pentru discipolii lor o primă lecție de însușit: să aibă curaj și încredere. Astfel înarmați, își pot împlini visul mai mult sau mai puțin secret de a fi actor. De a străluci pe scenă sau de a fi o prezență fermecătoare, stăpână pe sine, în viața reală. Cu toată pandemia, cu toate greutățile și sărăcia, corabia TeenMedia înaintează netulburată. Recent, la Teatrul În Culise a avut loc o nouă ediție a finalei ”Vreau să fiu actor”, prilej cu care am văzut trei spectacole despre care vă voi povesti puțin, mai jos:
Echipa Neagră, antrenată de actorul Alex Vlad (care este și autorului textului, scenariului și colajului muzical) a prezentat o sensibilă narațiune, oarecum non verbală – era, totuși, o voce care se auzea din off – pe muzica trupei Bee Gees. ”Stayin’ alive”, o pantomimă ilustrând versurile cântate de celebra trupă, a oferit partituri complexe, duse până la capăt cu brio de actorii Claudiu Popovici, Cristina Apostol, Larissa Stroe, Flavia Colonel, Valentina Cristea. Spectacolul a demonstrat cu prisosință că discipolii lui Alex Vlad și-au învățat bine lecțiile: nu există roluri mari și mici, orice rol trebuie adus la viață cu aceeași migală; ce înseamnă să fii împreună cu ceilalți pe scenă, să susții, să coagulezi, să fii prezent tot timpul. Pe scurt, felicitări, echipă neagră, ești pe drumul cel bun!
Echipa Silver, coordonată de Ionuț Iftimiciuc, a propus ”Moștenirea lui Rei”, o comedie amăruie despre voracitatea cu care oamenii se luptă pentru bani. Bogdan Stroe a creat un cinic și deșucheat doctor Kill’em, Diana Dumbravă a fost sexy-asistenta Diggold, Călina Savu și Tina Țifescu – cele două surori hrăpărețe ale defunctului, Veronica Dobrișor – o hoață cu înfățișare angelică, Elena Măzărel – polițista impozantă, dar cu sensibilități ascunse. Am apreciat, mai presus de toate, faptul că antrenorul lor, Ionuț Iftimiciuc (un virtuoz al umorului de calitate), i-a învățat să discearnă între hazul subțire și poanta groasă, alegând mereu prima variantă. Și-au meritat, la rândul lor, aplauzele și felicitările.
Glazura și lumânările de pe tortul aniversar s-a dovedit a fi ultimul spectacol din program, ”Povești despre tine”, regizat de Cristian Bajora pe un text foarte bun, scris de Ștefan Caraman. Înșiruirea de monoloage – doar aparent disparate – are ca liant cartea ca obiect, cartea ca subiect, cartea ca dar, ca pretext, ca pedeapsă, ca salvare, ca loc de făcut dragoste. Cristian Bajora a gândit un spectacol fără scenă, cu actorii așezați în public, pe scaune plasate aleatoriu, astfel încât mesajul s-a transmis direct, de aproape, ochi în ochi, emoție lângă emoție, vibrație lângă vibrație. O încercare destul de grea, chiar și pentru actori cu experiență, pe care debutanții din Echipa Roz au reușit s-o treacă impresionant. Sensibilă și expresivă, Olivia Mihalache a fost Majoreta, Mădălina Dima a întruchipat Corporatista care, sub pojghița de răceală povestește lucruri sfâșietoare, Daniela Marinescu (Călugărița) a povestit cu umor și ironie despre întâmplări nu tocmai călugărești.
Laura Ducu (Catwoman) ne-a delectat cu hazul și dezinvoltura sa, Ralu Cazangiu a creat o Divă atât de bine articulată ca limbaj scenic, încât a deschis izvor de lacrimi în public. Singurul domn din distribuție, Adrian Luican (Paznicul) a onorat textul ce i-a fost încredințat cu o interpretare atât de fin nuanțată, încât a provocat, și el, râsu-plânsu’ în rândurile publicului. Fără îndoială, acesta a fost cel mai bun spectacol din concurs, culegând – pe bună - dreptate toate premiile înstelate. Iată-i pe toți laureații acestei ediții a concursului ”Vreau să fiu actor”:
Premiile speciale acordate de antrenori
Alex Vlad (Echipa Neagră) a premiat-o pe Valentina Cristea, pentru încântătoarea Ghicitoare din ”Stayin’ alive”.
Ionuț Iftimiciuc (Echipa Silver) a premiat-o pe Veronica Dobrișor pentru rolul Peggy – infractoarea bălaie din ”Moștenirea lui Rei”.
Cristian Bajora (Echipa Roz) a premiat-o pe Ralu Cazangiu, pentru excepționala prestație în rolul Diva din ”Povești despre tine”.
Premiile acordate în urma jurizării, pe criterii ușor de dedus din textul de mai sus:
Cel mai bun spectacol: ”Povești pentru tine”, regia Cristian Bajora
Cea mai bună actriță: Ralu Cazangiu, pentru rolul Diva
Cel mai bun actor: Adrian Luican, pentru rolul Paznicul
Felicitări tuturor și nu ne-am mira să vă regăsim într-o zi ca profesioniști pe vreo mare scenă de teatru.
Gabriela Hurezean
Fotografii de Mihai Badoi