Vlad Cristache, excelsior, per aspera ad astra!
Veștile bune sunt păsări rare în vremurile pe care le trăim (probabil din cauza unei karme planetare nasoale), dar când am auzit că Vlad Cristache e noul director – momentan interimar – al Teatrului Excelsior, am aplaudat și am țopăit puțin de bucurie. Pentru că știu de multă vreme de ce e în stare. Încă din vremea când era elev la Colegiul Mihai Viteazul și aduna fără drept de apel premii pentru regie, la un festival de teatru adolescentin. Descopeream, fără urmă de dubii, un copil minune. Majoritatea copiilor minune se dezminunățesc la vârsta adultă. Nu și Vlad Cristache. A absolvit Regia la UNATC, a montat spectacole pe cele mai importante scene, inclusiv la Teatrul Național (excepționalul ”Umbre”, cu Mariana Mihuț&Victor Rebengiuc) sau Teatrul Mic, unde a creat fabuloasa ”Deșteptare a primăverii”, în decor inventat tot de el. Pentru că Vlad Cristache e genul de artist care știe exact ce vrea să facă, prin ce mijloace și cu ce aliați. Și iată că știe și în ipostază de manager, poziție care presupune picioare bine înfipte în pământ, dar și o imaginație săltăreață, dar în același timp bine cantonată în lucrativ.
A organizat o conferință de presă, dar nu cu critici murați și constipați, ci chiar cu publicul țintă al Teatrului Excelsior: adolescenții. Au participat la eveniment peste 100 de redactori de la reviste de liceu, bloggeri, vloggeri și alți influenceri din lumea celor foarte tineri. Au ascultat cu atenție tot ce li s-a spus și au pus întrebări care vădeau interes real pentru fenomenul teatral și pentru ceea ce le este destinat special în domeniu. Faptul că Vlad Cristache este manager la Excelsior (și n-am nicio îndoială că va rămâne și după interimat) și Alexandru Mâzgăreanu – la ”Nottara” deschide o nouă eră în teatrul autohton, marcat de colbul înecăcios al gerontocrației și al numirilor politice. O eră a prospețimii, a desprăfuirii repertoriului, a curajului, a inspirației, a cultivării adevăratelor valori. O atestă și primii aliați cu care pornește Cristache la drum, în noua stagiune: Bobi Pricop și Eugen Gyemant. Doi regizori tineri, aflați deja în vârful topului. Pentru că, nu-i așa, cine se aseamănă, se adună. Adăugând în ecuație și actorii de elită ai tânărului teatru, avem imaginea succesului deplin. Tuturor, știți voi ce vă doresc, în cantități industriale, și aplauze fără sfârșit”
Nu vreau să alterez informația concretă despre cele discutate la conferința de presă, așa că voi reproduce mai jos detaliile primite direct de la sursă.
”Teatrul EXCELSIOR își dorește să fie mai aproape de publicul tânăr, prin creații scenice curajoase și proiecte interdisciplinare inovatoare și propune o nouă ofertă repertorială, inspirată de o viziune artistică și managerială care accentuează misiunea sa de a fi un spațiu efervescent de întâlnire cu teatrul și artele aliate, conectat intens și autentic la universul tinerei generații.
Unii dintre cei mai importanți tineri regizori din România și din străinătate vor semna spectacolele noii stagiuni, care aduc în atenția publicului piese contemporane distinse cu numeroase premii internaționale. Prima noutate a stagiunii este Aproape (titlu original Almost, Maine de John Cariani), în regia lui Eugen Gyemant, un spectacol care îmbină candoarea și realismul fantastic într-o comedie romantică în care dragostea devine un happening pe fundalul magic al Aurorei Boreale. Premiera: 8-9 octombrie 2022
The Sweet Science of Bruising de Joy Wilkinson transformă povestea fascinantă a patru tinere care participă la un campionat underground de box feminin, într-un spectacol-metaforă electrizant, semnat de regizoarea Sânziana Stoican, despre curajul de a-ți găsi propria identitate într-o lume dominată de bărbați. Premiera: 22-23 octombrie 2022
Luna decembrie va fi un tur de forță la EXCELSIOR, cu nu mai puțin de trei premiere.
Bobi Pricop va monta o adaptare a celui mai important roman SF al tuturor timpurilor, Solaris (scenariu de David Grieg după romanul omonim de Stanislaw Lem) – o producție multimedia imersivă care va îmbina prezența actorilor cu elemente hi-tech și mecanisme scenice complexe pentru a recrea atmosfera suprarealistă a Planetei Solaris.
Vlad Cristache va semna regia piesei Punk Rock de Simon Stephens, care urmărește povestea unui grup de liceeni aflați în fața examenului de bacalaureat. Spectacolul explorează anxietatea, depresia și violența latentă, ascunse sub aparenta jovialitate a vieții de adolescent.
Cea mai cunoscută poveste a tuturor timpurilor, Romeo și Julieta vi se va dezvălui într-o versiune scenică surprinzătoare, semnată Michelangelo Campanale – o co-producție eveniment Teatrul EXCELSIOR, Compania La Luna nel letto și Teatrul Național Emilia Romagna – care va marca o deschidere internațională fără precedent pentru cel mai tânăr teatru din București.
EXCELSIOR urmărește, totodată, să răspundă unor nevoi reale, identificate în rândul publicului său țintă – adolescenții – prin intermediul unor proiecte care îmbină dimensiunea artistică și pe cea educațională, explorând practici, concepte și valori cheie precum apartenența la comunitate, dezbaterea interactivă, incluziunea, participativitatea și creativitatea.
PERETELE/ THE WALL este un proiect experimental conceput în parteneriat cu Galeria de artă contemporană Kulterra, care își propune să îi apropie pe adolescenți de teatru, chiar în școlile unde învață. Cinci street artists consacrați se vor inspira din universul vizual al spectacolelor Teatrului EXCELSIOR și vor crea 20 de lucrări grafitti în incinta a 20 de licee din București.
#oradedirigenție este proiectul prin care EXCELSIOR le oferă liceenilor o alternativă atractivă la conținutul deseori anost al orelor de dirigenție. Trei tineri regizori vor crea spectacole bazate pe texte scrise special în acest scop, prezentate ca un flashmob în sala de curs, valorificând astfel arta teatrului ca spațiu al dezbaterii unor teme de interes pentru adolescenți.
Vlad Cristache, managerul Teatrului EXCELSIOR: „Îmi doresc să combat acea imagine-clișeu, descurajantă, a teatrului care stă într-un „turn de fildeș”. Ne-am propus să ne împrietenim cu publicul nostru și să devenim teatrul adolescenților și al tinerilor din București – cel mai cool și fresh loc în care îți poți petrece timpul liber. Pregătim spectacole special gândite pentru ei, spectacole incisive, cu atitudine, care să dea voce preocupărilor și întrebărilor lor, dar și proiecte educaționale care să aducă teatrul mai aproape de ei, dincolo de sala de spectacole. De acum, tinerii sunt center stage-ul Teatrului EXCELSIOR.”
Gabriela Hurezean
Fotografii de Vlad Catana