Șapte milostenii care îți fac stomacul mic
Sunt gemeni, au 35 de ani și împart aceeași meserie. Regizorii Gianluca și Massimiliano De Serio au pus mână de la mână și au făcut un film mai atroce decât toate operațiile din ”House”, ”Anatomia lui Grey”, ”Private Practice” și ”Spitalul de urgență”. Dacă nu te încearcă nici o dată senzația de vomă, în timp ce urmărești ”Șapte opere de milostenie”, înseamnă că ai un stomac deosebit de rezistent. Deși am un antrenament redutabil în materie de horror, mărturisesc (nu fără o anume jenă) că, în unele momente, am ”privit” filmul ăsta cu ochii închiși.
Unul dintre gemeni, Massimiliano, prezent la premiera de la Sala Elvira Popescu (Institutul Francez), ne-a povestit că filmul este despre bunicul lor, ”redescoperit înainte de a muri”, despre basarabeni și românce care caută o viață mai bună în Italia. Evident, filmul descurajează la modul feroce imigrația ilegală. Din nefericire, cei care aleg această cale nu vor fi interesați niciodată să-l vadă. ”Nu e un film pentru marele public – mai spune Massimiliano – dar se adresează fiecărui spectator. Cea care interpretează rolul principal, Olimpia Melinte, a fost descoperită la Iași, în timpul unui casting la care s-au înscris în jur de 400 de actrițe din toată țara. Luminița este o fată din România, care a plecat ilegal în Italia și a ajuns în ”grija” unor mafioți moldoveni, cărora trebuie să le aducă bani, cât mai mulți bani, pe orice cale. Ca să poată supraviețui, Luminița îl îngrijește cu forța pe bătrânul Antonio, un personaj complex, surprinzător, interpretat de un mare actor de teatru, Roberto Herlitzka. Urmând exemplul lui Krzysztof Kieslowski, regizorul seriei – capodoperă ”Decalog”, care actualiza cele 10 porunci, frații De Serio își propun să ne arate cum sunt înțelese, astăzi, actele de milostenie.
Citim în Evanghelia după Matei, 25 (34-36): Atunci Împăratul va zice celor de la dreapta Lui: ”Veniți, binecuvântații Tatălui Meu, de moșteniți împărăția care v-a fost pregătită de la întemeierea lumii. Căci am fost flămând și Mi-ați dat de mâncat; Mi-a fost sete și Mi-ați dat de băut; am fost străin și M-ați primit; am fost gol și M-ați îmbrăcat; am fost bolnav și ați venit să Mă vedeți; am fost în închisoare și ați venit la Mine.” În ce împrejurări și sub ce formă apar milosteniile în filmul gemenilor torinezi, veți descoperi singuri, dacă aveți tăria să-l vedeți…
Gabriela Hurezean